Tips för att undvika kreditförluster

Att Sverige går mot en lågkonjunktur är knappast något som undgått någon. Här samlar vi på Observa våra bästa tips för att försöka undvika onödiga kreditförluster.

1. Våga anlita ett ombud.

Att anlita ett ombud kan för många vara skrämmande och utmanande. Många bolag har krånglig prislista och det kan vara svårt för gemene man att sätta sig in i de olika begreppen. Så som exempelvis betalningsföreläggande eller verkställighet. Viktigt är dock att man vågar anlita ett ombud som kan hjälpa dig genom hela processen för att få betalt. Ett bra ombud skall fungera som en stöttepelare för dig och skall lösa sin huvuduppgift vilket är att minimera dina kreditförluster.

2. Kreditbedömning

Om ni väljer att fakturera er kund istället för att få betalt direkt så är det viktigt att man alltid gör en kreditbedömning. Ett vanligt och bra sätt är att man tar en kreditupplysning och därutöver gör man en bedömning. Är man osäker på hur man skall tolka en kreditupplysning är det fördelaktigt att kontakta sin inkassoleverantör.

3. Rätt betaltid.

Många företag kräver idag lång betaltid. Viktigt att veta i sammanhanget är dock att det är fordringsägaren som bestämmer betalvillkoren och att det inte finns krav på exempelvis 30 eller 60 dagars betaltid. Värt att nämna är även att man anses ha betalt när fordringsägaren mottagit betalning. Och inte när man skickat betalningen från sitt konto. Med undantag för hyresfordringar (bostad/lokal) där man betalt när man skickat betalningen.

4. Kräv förskottsbetalning.

Innebär din verksamhet att du levererar varor eller tjänster är det en bra ide att kräva förskottsbetalning från er kund. På så sätt säkrar ni i alla fall en del av kostnaden och den eventuella kreditförlusten behöver därmed inte bli allt för stor.

5. Undvik ”egeninkasso”.

Man kan som fordringsägare välja att hantera hela inkassoprocessen själv men det är sällan effektivt och innebär onödig administration. Istället är det viktigt att man som fordringsägare anlitar ett ombud. Det leder inte bara till att du slipper den administrativa delen utan även överlåter jobbet till dem som specialiserar sig på uppgiften. Vidare har ett inkassokrav utskickat från ett inkassobolag betydligt högre lyckandegrad än ett inkassokrav man skickar ut själv.

6. Avtal.

Avtal är viktigt i alla sammanhang, speciellt viktigt är det när man levererar en produkt eller en tjänst mot betalning. Är man osäker på om ens avtal är utformat korrekt, är det värt att ta kontakt med ett ombud som kan hjälpa dig med det. Är du kund hos oss på Observa har du tillgång till våra kunniga jurister som gladeligen hjälper dig se över dina avtal.

Behöver du ett ombud med fullt fokus på att se till så du får betalt är du välkommen att ta kontakt med oss på Observa Inkasso och Juridik Ab

Du når oss på telefon på 033-13 20 90 eller via mail på kundservice@observa.se

[title style=”center” text=”Fler bloggar”]

[blog_posts style=”normal” type=”row” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”749,733,716″ image_height=”75%”]