Factoring är förenat med ganska stora risker för factoringbolaget. Vilka kan dessa risker vara och hur mildrar man dem? Observa Inkasso & Juridik AB ger här några snabba tips på just detta.
Fakturagäldenären är på obestånd
Det händer att fakturagäldenären kommer på obestånd eller bestrider den köpta fakturan. För att förhindra en situation där betalning uteblir pga. en obeståndssituation på fakturagäldenären sida är det viktigt att factoringbolaget och fakturaborgenären har avtalat om återköp av fakturan (regress). I sådant fall begär factoringbolaget att fakturaborgenären köper tillbaka fakturan, och på så vis lider factoringbolaget ingen kreditförlust.
Både fakturagäldenären och fakturaborgenären är på obestånd
För det fall att både fakturagäldenären och fakturaborgenären kommer på obestånd efter ett fakturaköp finns varken möjlighet till regressanspråk mot fakturaborgenären eller indrivningsåtgärder mot fakturagäldenären. Om samtliga parter med betalningsförpliktelser i ett factoringförhållande har undermåliga kreditvärden kan det vara läge att förena regressrätten mot fakturaborgenären med ett personligt borgensåtagande. I sådant fall kan man rikta regressen mot en eventuell borgensman och på så vis skydda sig mot kreditförluster i detta avseende.
Fakturagäldenären och fakturaborgenären är i maskopi med varandra
Att både fakturagäldenären och fakturaborgenären samarbetar i syfte att lura factoringbolaget på pengar är en situation som bäst löses genom försiktighet och noggrannhet innan factoringavtal ingås och innan eventuella fakturor köps. När väl en faktura köpts där samtliga parter haft bedrägliga avsikter är kreditförlusten ett faktum. Det är förenat med stora svårigheter att driva in pengar från någon av parterna eftersom det aldrig funnits något riktigt affärsförhållande mellan fakturagäldenären och fakturaborgenären.
Bestridanden och cut off-klausuler
När factoringbolaget köper fakturor finns en risk att varken fakturaborgenären eller fakturagäldenären kan infria sina förpliktelser gentemot factoringbolaget. Genom att med fakturagäldenären avtala om en cut off-klausul tar factoringbolaget dock ingen risk vad gäller eventuella invändningar mot betalningsanspråk som kan tänkas framföras.
En cut off-klausul är ett ensidigt åtagande från fakturagäldenären där denne dels förklarar sig förhindrad att framställa invändningar, dels förklarar sig ovillkorligen betalningsskyldig i enlighet med den köpta fakturan. Detta görs till factoringbolagets fördel och kallas ibland för leveransbekräftelse.
Av förklarliga skäl kan det vara svårt för factoringbolaget att vara insatt i samtliga detaljer i affärsförhållandet mellan fakturaborgenären och fakturagäldenären. En cut off-klausul är därför en viktig del i att hålla priset nere på factoringtjänster. Skulle det inte finnas någon möjlighet att avtala om en cut off-klausul skulle priset för factoring bli betydligt mycket dyrare.
Ni är varmt välkomna att kontakta oss via telefon på 033-13 20 90 eller via mail på kundservice@observa.se
Varma hälsningar,
[title style=”center” text=”Fler bloggar”]
[blog_posts style=”normal” type=”row” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”696,686,681″ image_height=”75%”]